Alonso: Belum ada keputusan mengenai masa depan Mudryk
Pengurus Chelsea Xabi Alonso berkata kelab masih belum memutuskan masa depan Mykhailo Mudryk selepas pemain Ukraine itu berjaya membatalkan gantungan empat tahun.

Pengurus Chelsea, Xabi Alonso, berkata tiada keputusan dibuat mengenai masa depan Mykhailo Mudryk selepas pemain sayap Ukraine itu dibenarkan menyambung kembali karier bola sepaknya pada Jumaat lalu.
Mudryk, 25, digantung empat tahun selepas gagal ujian dadah pada 2024, tetapi menang rayuan yang difailkan di Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS). Beliau tidak bermain sejak November 2024 dan timbul spekulasi bahawa Chelsea mungkin membenarkan pinjaman atau pemindahan kekal untuk membantunya kembali tajam.
Ditanya mengenai kemungkinan itu di Hong Kong pada Selasa, menjelang perlawanan persahabatan menentang Juventus, Alonso berkata: "Tiada keputusan dibuat."
"Semuanya berlaku terlalu pantas, jadi perkara utama ialah kami memikirkan tentang individu itu, supaya dia merasakan dirinya kembali dalam dinamik kumpulan, sebahagian daripada pasukan.
"Kami perlu menilai, tetapi sudah pasti… ini kes istimewa, jadi kami perlu bersikap sensitif," katanya.
Gantungan Mudryk dikenakan selepas ujian positif kepada kepekatan rendah bahan terlarang meldonium. Perubahan peraturan dalam tempoh itu bermakna jika ujian yang sama dilakukan sekarang, beliau tidak akan didakwa.
Alonso mengesahkan Mudryk boleh dipilih untuk perlawanan menentang Juventus pada Rabu. "Semalam lebih kepada perasaan dan emosi untuk kembali bersama pasukan, bukan menilai tahap kecergasan. Tetapi ya, dia boleh bermain. Mungkin 90 minit terlalu awal. Tetapi dia boleh dipilih," katanya.
Mudryk menyertai sesi latihan terbuka di Stadium Kai Tak, Hong Kong pada Selasa malam dan menerima sorakan kuat penyokong apabila menjaringkan gol dalam sesi latihan.
Alonso juga menantikan kehadiran Jordan Henderson yang menyertai kelab dari Brentford pada Isnin, namun penilaian diperlukan kerana kecederaan tangan yang dialami pemain itu ketika menyambut kemenangan England ke atas Mexico di Piala Dunia. Henderson, 36, mengikut jejak Danny Welbeck, 35, ke Stamford Bridge.
Juventus pula mengumumkan kemasukan remaja Bosnia Kerim Alajbegovic serta kepulangan penyerang Perancis Randal Kolo Muani. "Kami tahu mereka kuat, kami hanya perlu bantu mereka menyesuaikan diri," kata pengurus Luciano Spalletti.
Selepas Juventus, Chelsea akan menentang AC Milan di Jakarta dan Johor Darul Ta'zim di Malaysia, sebelum aksi terakhir menentang Real Sociedad. Mereka membuka saingan liga menentang Fulham pada 24 Ogos.
Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.