Alonso puji kepulangan 'emosional' Mudryk walau Chelsea tunduk 0-1 kepada Juventus
Mykhailo Mudryk kembali ke padang selepas larangan doping, namun Chelsea kalah kepada Juventus menerusi jaringan hebat Edon Zhegrova di Stadium Kai Tak.

Pemain antarabangsa Ukraine, Mykhailo Mudryk, kembali beraksi buat pertama kali sejak November 2024 apabila menggantikan Nicolas Jackson pada minit ke-82, namun Chelsea tetap tunduk 0-1 kepada Juventus di Stadium Kai Tak.
Kemunculan Mudryk disambut tepukan rakan sepasukan dan sorakan kuat penyokong Chelsea dalam kalangan 43,575 penonton. Pemain itu tidak beraksi sejak November 2024 akibat larangan doping, tetapi memperoleh kebenaran menyambung kembali kariernya pada Jumaat selepas rayuannya berjaya.
"Saya benar-benar gembira untuknya. Ia satu saat emosional bagi semua orang di kelab ini melihat dia kembali," kata pengurus Chelsea, Enzo Alonso — seperti dilaporkan kepada pemberita. "Dia pasti teruja. Selepas tempoh yang begitu lama, kembali ke padang adalah perasaan yang hebat baginya."
Walaupun Mudryk cukup bertenaga di sebelah kiri, dia gagal menghalang Juventus membawa pulang kemenangan hasil jaringan indah pemain antarabangsa Kosovo, Edon Zhegrova, pada separuh masa kedua.
Babak pertama agak hambar apabila dua barisan eksperimen bergelut mencipta peluang jelas. Danny Welbeck berpeluang menjaringkan gol pada penampilan pertamanya bersama Chelsea, tetapi penyerang veteran England itu gagal mengarahkan tandukannya ke sasaran pada minit ke-11.
Juventus paling hampir beberapa minit sebelum separuh masa apabila Jeremie Boga melepaskan rembatan dari luar kawasan penalti, memaksa penjaga gol Robert Sanchez membuat penyelamatan terjun.
Awal babak kedua, hantaran panjang kapten Chelsea Moises Caicedo membuka ruang kepada Marco Palestra, tetapi rembatannya lemah dan mudah ditahan Mattia Perin.
Kebuntuan akhirnya dipecahkan pada minit ke-68 apabila Kenan Yildiz menghantar bola kepada Zhegrova yang melakukan rembatan melengkung dari luar kotak ke penjuru atas gawang.
"Saya fikir kami bermula dengan baik. Dalam 30, 35 minit pertama kami bermain dengan kawalan baik dan mencipta beberapa peluang," kata Alonso. "Pada babak kedua, banyak pertukaran dibuat. Permainan tidak begitu terkawal dan stabil. Malangnya kami tidak menang, tetapi ini proses, ini minit untuk semua."
Chelsea tidak menyenaraikan Cole Palmer dan Levi Colwill. Alonso berkata Palmer mengalami sedikit ketidakselesaan selepas terkena hentakan dalam perlawanan menentang Tottenham di Sydney pada Sabtu, dan ia bukan kecederaan pangkal peha yang sama seperti musim lalu.
Chelsea bertemu AC Milan di Jakarta pada Sabtu, sebelum menamatkan prapramusim menentang Johor Darul Ta'zim dan Real Sociedad. Mereka menentang Fulham di Craven Cottage pada 24 Ogos. Juventus pula ke Australia untuk perlawanan persahabatan menentang Inter Milan dan Palermo sebelum melawat Frosinone pada 23 Ogos.
Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.