Sabtu, 8 Ogos 2026BMEN中文தமிழ்
Edisi Bahasa Melayu
Politik

AMK: Peletakan jawatan Nurul Izzah bukan masalah politik besar

Ketua AMK Muhammad Kamil Abdul Munim berkata organisasi PKR berjalan seperti biasa dan kenyataan pucuk pimpinan parti sudah memadai.

AMK: Peletakan jawatan Nurul Izzah bukan masalah politik besar
Foto: Press Information Department · Public domain

KUALA KANGSAR – Angkatan Muda Keadilan (AMK) menganggap isu peletakan jawatan Nurul Izzah Anwar sebagai Timbalan Presiden PKR bukan satu masalah politik besar.

Ketua AMK, Muhammad Kamil Abdul Munim, bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan menyifatkan kenyataan yang dibuat oleh pucuk pimpinan parti semalam sudah memadai sebagai penjelasan kepada isu tersebut.

"Saya tidak fikir itu adalah satu bebanan isu ataupun masalah politik besar yang terpaksa dihadapi hari ini.

"Organisasi (PKR) berjalan dengan baik seperti biasa," katanya kepada pemberita ketika menghadiri program Kembara Inspirasi Belia Akar Umbi peringkat negeri Perak Tahun 2026 di sini hari ini.

Pentas politik negara semalam dikejutkan dengan hasrat peletakan jawatan Nurul Izzah, walaupun beliau baru setahun menyandang jawatan orang nombor dua tertinggi PKR selepas bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Majlis Pimpinan Pusat PKR bagaimanapun memutuskan untuk memberikan cuti sementara kepada beliau.

Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Fahmi Fadzil berkata, Nurul Izzah akan merasmikan Kongres Wanita dan AMK yang dijadualkan berlangsung pada 14 Ogos ini.

Mengulas lanjut, Muhammad Kamil berkata tumpuan sepatutnya diberikan kepada masalah rakyat seperti kos sara hidup serta kemajuan infrastruktur.

"Ini yang sepatutnya wajar menjadi perhatian rakyat dalam membuat penilaian pemimpin mana yang kita hendak angkat dan pemimpin mana yang mampu untuk menyelesaikan permasalahan yang kita hadapi dalam kehidupan seharian kita.

"Tetapi malangnya apa yang berlaku ialah politik ketakutan, menakut-nakutkan orang Melayu, menakut-nakutkan orang Islam. Bukan untuk selamatkan negara ini tetapi untuk meraih sedikit keuntungan kemenangan politik," katanya. – KOSMO! ONLINE

Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.

PKRNurul IzzahAMKMuhammad Kamil Abdul MunimPolitik Malaysia
AMK: Peletakan jawatan Nurul Izzah bukan masalah politik besar | Harian Malaysia