Khamis, 6 Ogos 2026BMEN中文தமிழ்
Edisi Bahasa Melayu
Nasional

Kes dadah pembantu juruterbang: Anggota PDRM akan ditempatkan bersama AVSEC di lapangan terbang

Fahmi Fadzil berkata Jemaah Menteri dimaklumkan beberapa langkah penambahbaikan keselamatan penerbangan perlu dilaksanakan segera.

Kes dadah pembantu juruterbang: Anggota PDRM akan ditempatkan bersama AVSEC di lapangan terbang
Foto: U.S. Embassy Kuala Lumpur · Public domain

PUTRAJAYA – Beberapa penambahbaikan melibatkan keselamatan penerbangan perlu dilaksanakan dengan segera, termasuk menempatkan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Pasukan Keselamatan Penerbangan (AVSEC) di lapangan terbang.

Langkah itu dicadangkan susulan penahanan seorang pembantu juruterbang Malaysia di Indonesia minggu lalu kerana dipercayai menyeludup dadah.

Jurucakap Kerajaan Perpaduan, Datuk Seri Fahmi Fadzil berkata perkara itu dimaklumkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Pengangkutan (MOT) menerusi mesyuarat Jemaah Menteri yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Berhubung penahanan juruterbang atau ‘co-pilot’ MAS (Malaysia Airlines) di Jakarta, Jemaah Menteri dimaklumkan oleh pihak KDN dan MOT bahawa beberapa langkah penambahbaikan perlu dilaksanakan segera.

“Pertama, yang membabitkan ‘aviation security’ yang perlu ditempatkan anggota PDRM kerana waktu ini pihak yang menguruskan adalah polis bantuan,” katanya pada sidang akhbar pasca mesyuarat Kabinet di sini hari ini.

Kosmo! sebelum ini melaporkan seorang pembantu juruterbang berusia 39 tahun ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno Hatta, Jakarta selepas petugas Kastam dan Cukai Indonesia mengesan objek mencurigakan dalam bagasi miliknya ketika pemeriksaan mesin pengimbas sinar-X di balai ketibaan antarabangsa.

Pemeriksaan lanjut menemukan 14 bungkusan besar mengandungi 70,114 pil ekstasi seberat 25.19 kilogram, selain satu bungkusan syabu seberat 2.75 gram dan sisa syabu seberat 0.08 gram dalam paip kaca.

Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.

PDRMAVSECkeselamatan penerbanganFahmi FadzildadahMalaysia Airlines
Kes dadah pembantu juruterbang: Anggota PDRM akan ditempatkan bersama AVSEC di lapangan terbang | Harian Malaysia