Momentum kebangkitan BN mampu berterusan di Perlis, kata pemimpin Umno Kangar
Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kangar, Firdaus Abd Razak berkata kejayaan BN dalam PRN Johor dan Negeri Sembilan boleh diulang di Perlis jika faktor calon dan gerak kerja dijaga.

KANGAR – Momentum kemenangan serta kebangkitan Umno dan Barisan Nasional (BN) yang dibuktikan dalam dua Pilihan Raya Negeri (PRN) terdahulu dilihat mampu berterusan di Perlis, sekali gus membolehkan parti itu kembali merampas negeri berkenaan pada Pilihan Raya Umum Ke-16 (PRU16).
Bagaimanapun, bagi merealisasikan 'gelombang biru' di Perlis, parti itu perlu membuat penilaian daripada beberapa sudut, khususnya berkaitan faktor calon serta gerak kerja yang berterusan.
Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kangar, Firdaus Abd Razak berkata, dalam usaha menarik sokongan, calon yang diketengahkan mesti disenangi rakyat serta merupakan individu yang sering berkhidmat di sesuatu kawasan.
Katanya, bagi mengekalkan momentum sokongan, gerak kerja atau program yang memberi impak secara langsung kepada rakyat mesti dilaksanakan secara berterusan.
"Melihat kepada keputusan PRN Johor dan Negeri Sembilan, tidak mustahil momentum kemenangan itu berterusan di Perlis. Insya-Allah gelombang biru juga bakal melanda Perlis," katanya kepada Utusan Malaysia.
Dua kemenangan dalam tempoh tiga minggu
Pada 12 Julai lalu, BN mencatat kemenangan pada PRN Johor dan tiga minggu kemudian mengulangi momentum berkenaan di Negeri Sembilan menerusi PRN pada 1 Ogos lalu.
Firdaus berkata, kemenangan BN di Johor, Negeri Sembilan dan selepas ini mungkin di Melaka menunjukkan Umno dan BN kembali diterima oleh rakyat.
"Bagaimanapun, Umno mesti sentiasa kekal mengamalkan sifat tawaduk atau rendah diri. Insya-Allah Umno akan kembali menjadi parti pilihan rakyat di negara ini," katanya.
Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.