Pameran seni 'Mekar' gambarkan kembangnya Malaysia sejak Merdeka
Empat artis guna bunga dan alam sebagai metafora kepelbagaian, ketahanan dan pertumbuhan Malaysia dalam pameran anjuran Artas Galeri sempena Merdeka.

Sebuah pameran seni bertajuk "Mekar" yang dianjurkan oleh Artas Galeri di Kota Damansara, Petaling Jaya, meneroka bagaimana Malaysia telah berkembang sejak mencapai kemerdekaan, menggunakan bunga dan alam semula jadi sebagai metafora.
Pameran itu menampilkan karya empat artis iaitu Arman, Syed, Faez Fahmi dan Nadzrin Haziq, yang masing-masing membawa tafsiran tersendiri terhadap tema kepelbagaian, ketahanan dan pertumbuhan berterusan negara.
Bagi Arman, 27, kelahiran Kelantan dan graduan Ijazah Sarjana Muda Seni Halus dari UiTM Shah Alam, hubungan antara konsep berbunga dan Merdeka amat jelas.
"Bunga mekar apabila ia mencapai kematangan dan mendedahkan keindahannya. Sebelum ia mekar, kita mungkin tidak nampak warna atau keindahannya," katanya.
"Ia sama seperti kemerdekaan. Nenek moyang kita berjuang dan bekerja keras untuk mencapai kemerdekaan, dan selepas semua usaha itu, ia akhirnya mekar."
Idea itu paling ketara dalam karyanya "Jalur Gemilang (Behind the Story)", sebuah karya akrilik besar yang menggabungkan bendera Malaysia dengan imej Tugu Negara. Arman menggunakan teknik cop tersendiri dengan lapisan akrilik dan daun, di mana setiap daun mewakili pelbagai suara rakyat Malaysia.
Syed, 38, yang berasal dari Kampung Bharu dan memegang ijazah sarjana dalam seni halus dan teknologi, pula menawarkan tafsiran yang kurang literal. "Saya tidak bercakap tentang Merdeka itu sendiri, tetapi lebih kepada bagaimana saya, sebagai rakyat Malaysia, melihat sesuatu dan menghasilkan karya saya," katanya.
Setelah pernah melancong ke negara-negara yang menyaksikan kesukaran, Syed berkata pengalaman itu membuatkan dia lebih menghargai keselamatan dan kebebasan yang dikaitkan dengan tanah airnya. "Apabila saya pulang, saya berasa selamat di rumah. Saya berasa sangat bertuah berada di Malaysia," katanya.
Arman turut melihat perubahan dalam seni Malaysia, di mana artis pada tahun-tahun awal selepas merdeka lebih menumpukan kepada penjajahan dan perjuangan politik, manakala artis kini meneroka keindahan, keharmonian dan pengalaman seharian.
Pameran "Mekar" berlangsung sehingga 12 Sept di Artas Galeri, 36, Jalan PJU 5/20D, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.
Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.




