Apple jangka lancar iPhone boleh lipat pada 9 Sept
Peranti lipat pertama Apple dijangka jadi pemacu utama harga jualan dan margin keuntungan syarikat, sekali gus menandakan acara besar pertama CEO baharu John Ternus.

Apple dijangka melancarkan iPhone boleh lipat pertamanya pada 9 September, dalam apa yang dilihat penganalisis sebagai titik penting bagi syarikat itu. Peranti premium ini dijangka menjadi pemacu utama kepada kenaikan harga jualan dan pertumbuhan margin keuntungan Apple.
Acara pelancaran ini turut menandakan acara besar pertama bagi CEO baharu Apple, John Ternus, yang akan mengambil alih jawatan itu pada 1 September. Ternus, ketua bahagian perkakasan Apple yang lama berkhidmat, menggantikan Tim Cook yang beralih peranan menjadi pengerusi eksekutif. Pelantikan Ternus yang diumumkan pada April lalu dilihat sebagai tanda usaha Apple mengukuhkan semula kekuatan terasnya dalam bidang peranti.
Buat masa ini, Samsung Electronics mendominasi pasaran telefon pintar boleh lipat yang masih kecil tetapi semakin berkembang, dengan syarikat-syarikat menjangkakan peranti sebegini akan menjadi arus perdana meskipun harganya premium.
Telefon boleh lipat dijangka menjadi titik cerah bagi syarikat elektronik pengguna yang terkesan akibat kekurangan cip memori dan storan yang teruk, menyebabkan kenaikan harga dan permintaan pengguna yang lembap. Apple turut menaikkan harga barisan produk Mac dan iPad bagi mengimbangi kos yang melambung. Syarikat itu turut mendedahkan pada Julai lalu ia berdepan kekurangan rantaian bekalan yang "sangat ketara" yang dijangka menjejaskan jualan suku tahun semasa.
Penganalisis menjangkakan Apple akan melancarkan iPhone boleh lipat dengan saiz skrin setanding iPad mini. Awal tahun ini, Samsung memperkenalkan telefon pintar boleh lipat bersaiz pasport bagi mempertahankan kedudukannya menentang Apple.
Menurut firma penyelidikan IDC, Apple dijangka menghantar lebih 17 juta unit iPhone boleh lipat menjelang 2027. Kemasukan Apple ke pasaran ini turut dijangka memacu pertumbuhan keseluruhan industri, dengan IDC meramalkan lonjakan penghantaran telefon boleh lipat sebanyak 12.6% tahun ini, berbanding penurunan rekod 16.7% bagi penghantaran telefon pintar global secara keseluruhan.
Tahun lalu, pada acara pelancarannya, Apple memperkenalkan iPhone Air yang lebih nipis serta model asas iPhone 17 dengan pelbagai ciri baharu, yang membantu mendorong kitaran naik taraf yang kukuh dalam kalangan pengguna.
Artikel ini dihasilkan dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) mengikut polisi editorial kami.





